House Assembled by Park + Associates in Singapore


Project: The house is assembled
Architect: Park + Associates
Location: Singapore
Photo by: Periphery Studio

Houses Assembled by Park + Associates

The Assembled House is a project located in Singapore, designed by Park + Associates, the same studio behind Greja House shown not long ago. Quite similar, this house also features a bright minimalist design with some wood to break the folly. But unique, Assembled House overcomes the limitations of regulation in an attractive and layered design.

House Assembled by Park + Associates in Singapore

We were assigned to create a new home for our client’s family of five, who loved more than anything to spend time together, and whose brief description reflected that. Immediately, we set our main goal to provide broad visual porosity through and between spaces in the house. This naturally resulted in us taking a volumetric approach to interpreting client briefs, while at the same time not losing touch to create intimate personal space and also the need for clients and young families.

The main entrance of the house is approached through a series of granite steps. Intentional use of stone as an entrance (and home) experience, creates a pathway that leads from the lower level of the car’s terrace to the main spaces that can be inhabited. Through this, we can reduce the level difference needed by the requirements set by the authorities.

House Assembled by Park + Associates in Singapore

Keeping away from conventional floor-to-floor plates connected by a central core, we strive to challenge ourselves in creating multi-level layered experiences when someone crosses the house. We feel that through this exercise in the coating, we will be able to overcome the narrow site to create a high and full of light. Overcoming these site constraints means that from the exterior with a solid and strong planar form, it is difficult to expect that walking through internal space will be akin to a fun and never-ending adventure. The experience of protracted space awaits when someone enters the house – a series of small space blasts.

Voluminous volumes from various pockets of space – from the double-volume living room, to the narrow staircase that releases one of them to the mezzanine study room; coupled with carefully placed glass that facilitates visual connections to and from space on several levels, allows one to manifest one’s own body in relation to the scale of each space. This is an important achievement for us, because we strive in our body of work to always return to the human scale, to how one’s body understands and fits into the craft space, inside the home.

Park + Associates

House Assembled by Park + Associates in Singapore

House Assembled by Park + Associates in Singapore

House Assembled by Park + Associates in Singapore

House Assembled by Park + Associates in Singapore

House Assembled by Park + Associates in Singapore

House Assembled by Park + Associates in Singapore